Monday, November 14, 2011

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ


ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======================

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εόρτασε με σεμνότητα τα ονοματήριά του χθες στη Λευκωσία. Αυτό τιμά ιδιαίτερα τον Μακαριότατο. Οι συλλειτουργούντες αρχιερείς ήταν μόνον οι χωρεπίσκοποι της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Να σημειωθεί επίσης ότι οι λόγοι που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας δεν ήταν λιβανωτοί προς το πρόσωπο του Μακαριότατου αλλά προς τον Ιερό Χρυσόστομο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι ξένος προς την υποκρισία και την επιτήδευση. Εχει καλές διαθέσεις για την Εκκλησία και την πατρίδα μας. Δυστυχώς όμως πολλές φορές σε θεολογικά θέματα εκφράζει πολύ απαράδεκτες θέσεις είτε λόγω αγνοίας είτε επειδή εμφορείται από κοσμικό πνεύμα.

ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΟΓΥΝΟΥ
_________

Οι θέσεις λ.χ. που εξέφρασε, κατά τη συνάντησή του με τους νέους, είναι επιεικώς απαράδεκτες.

Συντάχθηκε με τη “φιλελεύθερη” Σχολή των πνευματικών και των θεολόγων στην Κύπρο, η οποία - όπως καλώς γνωρίζει ο Μακαριότατος - τελεί υπό την επιρροή της πλανεμένης διδασκαλίας του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού, ο οποίος - στο θέμα των σχέσεων των εγγάμων - υιοθετούσε θέσεις απολύτως αντιπαραδοσιακές.

Οπως πολύ καλά γνωρίζει ο Μακαριάτατος, οι θέσεις αυτές διέπουν μέχρι σήμερα, την πρακτική των πνευματικών της Μονής Βατοπαιδίου, αλλά και του Σεβασμιότατου Λεμεσού και των πνευματικών που εξαρτούνται από αυτόν.

Βεβαίως δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι ο Μακαριότατος διέπεται από τις αντορθόδοξες αυτές θέσεις επειδή επηρεάστηκε από τον αείμνηστο Ιωσήφ Βατοπαιδινό. Γνωρίζουμε πολύ καλά την έλλειψη εκτίμησης που έτρεφε και τρέφει ο Μακαριότατος προς τον αείμνηστο Γέροντα.

Η ΚΑΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Γ. ΠΑΤΡΩΝΟΥ
___________

Δυστυχώς όμως πλην των πνευματικών της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και του Σεβασμιότατου Λεμεσού στην Κύπρο ασκεί μεγάλη αρνητική επίδραση, όχι μόνον ο κ. Γιανναράς αλλά και ο Καθηγητής κ. Πατρώνος, ο οποίος στο θέμα των σχέσων των εγγάμων εμφορείται από εξίσου ατυχείς απόψεις.

Ο Μακαριότατος συνδέεται στενά, από τον καιρό που ήταν Μητροπολίτης Πάφου, με τον κ. Πατρώνο. Να σημειώσω ότι υπήρξα μαθητής του κ. Πατρώνου και ότι εκτιμώ ιδιαίτερα τον σεμνό χαρακτήρα και την ανθρωπιά του κ. Καθηγητή. Πλην όμως στο θέμα των σχέσεων του αντρογύνου η διαφωνία μου με τη γραμμή που εκφράζει ο κ. Πατρώνος είναι κάθετη.

Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΓΑΜΩΝ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ
__________

Είναι αστείο πράγμα να λέμε ότι οι έγγαμοι δεν πρέπει να εγκρατεύονται και να μην ασκούνται. Ακόμη πιο απαράδεκτο να λοιδορούμε την πολυτεκνία. Ο γάμος είναι οδός θεώσεως. Η άσκηση είναι απολύτως απαραίτητη προυπόθεση σωτηρίας για έγγαμους, άγαμους, μοναχούς, λαικούς και κληρικούς.

Δυστυχώς - ως μη όφειλε - ο Μακαριότατος συντάχθηκε με τις απαράδεκτες αυτές θέσεις κατά τη συνάντησή του με τους νέους. Αλλά οι νέοι δεν είναι αυτή την καθοδήγηση που χρειάζονται. Διαπίστωσε ο Μακαριόταοτος τον ενδιαφέρον τους για τα θέματα της πίστεως. Οφειλε να τους κατηχήσει ορθόδοξα. Οχι να τους προσφέρει αντορθόδοξες θέσεις.

Θα παρακαλέσουμε θερμά τον Μακαριότατο να είναι πολύ προσεκτικός γι’ αυτά που λέγει σε όλους. Προπαντός σε νέα παιδιά.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
____________

Αλλά έχουμε και ένα άλλο μεγάλο παράπονο με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Πολύ ορθά ο Μακαριότατος και η Ιερά Σύνοδος αντέταξαν σθεναρή αντίσταση εναντίον των εθνομειοδοτικών θέσεων του Νεοκύπριου κ. Χριστόφια, που ήθελε μέσω του τέως υπουργού παιδείας κ. Δημητρίου, να ξαναγράψει την Ιστορία, ώστε τα Ελληνόπουλα της Κύπρου να μη μαθαίνουν την Ελληνική Ιστορία.

Εφτασε μάλιστα στο σημείο ο Μακαριότατος να πει ότι, αν τα βιβλία αυτά δίνονταν στους μαθητές, θα τους καλούσε να τα πετάξουν. Και πολύ ορθά έκανε και τον επαινούμε εκ μέσης καρδίας γι’ αυτό.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ
___________

Δυστυχώς όμως για το μάθημα των θρησκευτικών, τόσον ο Αρχιεπίσκοπος όσον και η Σύνοδος, ολιγώρησαν να πράξουν το καθήκον τους. Το βιβλίο που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου έχει δώσει στο μάθημα των Θρησκευτικών όχι ορθόδοξο κατηχητικό χαρακτήρα αλλά πολυπολιτισμικό και θρησκειολογικό.

Θα παρακαλέσουμε θερμά και τον Μακαριότατο και τους Αγίους Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία για το μάθημα των θρησκευτικών από ότι έδειξαν για το μάθημα της Ιστορίας. Είναι αδήριτο καθήκον τους να μεριμνούν τα παιδιά μας να διαπαιδαγωγούνται ως Ελληνες, αλλά είναι ακόμη μεγαλύτερο το χρέος τους να φροντίσουν να διαπαιδαγωγούνται ως ορθόδοξοι χριστιανοί.

No comments:

Post a Comment