Saturday, November 26, 2011

ΝΕΟ ΡΩΣΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ


ΝΕΟ ΡΩΣΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==================


Η παρέμβαση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα κατά τη συνεδρία της μικτής επιτροπής Ορθοδόξων και Παπικών, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Ρώμη, έβαλε δύο επιπρόσθετα σημαντικά εμπόδια στην πρόοδο του Διαλόγου.


Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ

_________


Συγκεκριμένα ο Ρώσος ιεράρχης ζήτησε να τεθούν, στην ημερήσια διάταξη του Διαλόγου, το θέμα της Ουνίας και το θέμα του Πρωτείου υπό το φως της πολεμικής Γραμματείας των Αγίων Πατέρων κατά του Παπικού πρωτείου. Ζητά δηλαδή να συζητηθούν τα δύο θέματα που οι Παπικοί στοχεύουν να προωθήσουν σε βάρος των Ορθοδόξων.


ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΥΝΙΑΣ

________


Είναι ενδεχόμενο ότι οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών να αιφνιαδιάστηκαν από τη χρονική συγκυρία, που υπέβαλε την πρότασή του ο Σεβασμιότατος Βολοκολάμσκ, παρόλον ότι η συζήτηση της Ουνίας ήταν ένας όρος που η Ρωσική Εκκλησία έθεσε εξ υπαρχής για να συμμετάσχει στο Διάλογο. Το σίγουρο όμως είναι ότι οι υπόλοιποι ορθόδοξοι αντιπρόσωποι συμφώνησαν μαζί του και έτσι το θέμα της Ουνίας επανέρχεται στη θεματολογία του Διαλόγου.


Αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή οι σχεδιασμοί του Σεβασμιότατου Περγάμου προσπάθησαν να παρακάμψουν - όπως ήταν η απαίτηση του Βατικανού - το θέμα της Ουνίας για να προχωρήσει ο διάλογος.


Η ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΩΤΕΙΟΥ

_________


Ο Σεβασμιότατος Βολοκολάμσκ έβαλε και ένα δεύτερο αξεπέραστο εμπόδιο στο δρόμο του Διαλόγου ίσως μεγαλύτερης σπουδαιότητας. Ζήτησε να εξεταστεί το πρωτείο του Πάπα κάτω από την προοπτική της πολεμικής Γραμματείας των Αγίων Πατέρων εναντίον του πρωτείου διαμέσου της μακραίωνης (προσέξτε μακραίωνης) πείρας της Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά του Παπικού Πρωτείου. Αυτό σημαίνει ότι με μια ιδιοφυή κίνηση ματ, που αφορούσε δήθεν μόνον τη μεθοδολογία του Διαλόγου, στην πραγματικότητα άλλαξε το κέντρο βάρους του διαλόγου από μελέτη του πρωτείου την Α΄χιλιετία σε μελέτη του πρωτείου υπό το φως της μακραίωνης πατερικής αντιρρητικής γραμματείας της Εκκλησίας κατά του πρωτείου.



ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙΡΙΟ ΠΛΗΓΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ

_________


Το πρώτο αποφασιστικό πλήγμα κατά των Οικουμενιστικών σχεδιασμών του Φαναρίου κατάφερε η απόφαση της ιστορικής Συνεδρίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία καθόρισε τα ιστορικά και κανονικά πλαίσια της ερμηνείας του πρωτείου του Πάπα υπό το φως του γ΄Κανόνα της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου και του 28ου Κανόνα της εν Χαλκηδόνι Οικουμενικής Συνόδου. Οι δύο αυτοί Κανόνες διαμορφώνουν το ιστορικοκανονικό πλαίσιο της ερμηνείας του Παπικού πρωτείου, όχι ως ερειδόμενο επί της Πέτρειας αποστολικότητας, αλλά ως πρωτείο κοσμικής αίγλης.


Τώρα με την πρόταση του Σεβ. Βολοκολάμσκ η ορθόδοξη στάση σκληρύνεται ακόμη βαθύτερα επειδή η πολεμική των Αγίων Πατέρων ιδιαίτερα προς το τέλος της Α΄ χιλιετίας, αλλά και της Β΄χιλιετίας, καθιστά την πρόοδο του Διαλόγου σύμφωνα με τις Παπικές απαιτήσεις ακόμη πιο απροσπέλαστη.


Αυτό είναι πολύ ευχάριστη εξέλιξη επειδή προσθέτει ακόμη ένα ογκόλιθο εμπόδιο στην πορεία του διαλόγου. Καμία παρέκκλιση δεν μπορεί πια να υιοθετηθεί.


Το Βατικανό - και όχι μόνον - είναι βέβαιο ότι βλέπει ξεκάθαρα μπροστά του το οριστικό ναυάγιο του διαλόγου.


Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΜΑΣ ΘΛΙΒΕΙ

___________


Ο Σεβασμιότατος Βολοκολάμσκ μας απογοήτευσε πικρά με τις δηλώσεις του για την εγκυρότητα των μυστηρίων των Παπικών και μάλιστα του μυστηρίου της ιερωσύνης, που σημαίνει ότι προχώρησε ακόμη ένα βήμα στο ολισθηρό δρόμο της “Βαπτισματικής θεολογίας” του Μητροπολίτη Περγάμου. Μας απογοήτευσε με τα εθνοφυλετικό ντελίριο της Εκκλησίας της Ρωσίας. Μας στενοχωρεί σφόδρα με τα κοινά ποιμαντικά συνέδρια που πραγματοποιεί, όχι μόνον με τους Παπικούς, αλλά και με τους Λουθηρανούς. Μας θλίβει αφάνταστα για τις συμπροσευχές που κάνει με τους κάθε λογής αιρετικούς και αλλόθρησκους. Μας απογοητεύουν οι θέσεις του για την ορθοδοξία των συγγραμμάτων του Αγίου Ισαάκ του Σύρου. Μας ενοχλεί και μας σκανδαλίζει με την εκκοσμίκευση που εκφράζεται με τον εορτασμό των γενεθλίων των ανώτατων αξιωματούχων της Εκκλησίας της Ρωσίας και πολλά άλλα.


ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΠΑΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ

____________


Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε ότι στο διάλογο Ορθοδοξίας και Παπισμού λειτουργεί κυριολεκτικά ως απασφαλισμένη χειροβομβίδα κατά του Διαλόγου ή για να ακριβολογούμε των οικουμενιστικών σχεδιασμών του Φαναρίου.


Είναι λυπηρόν επειδή ότι αυτό το κάνει για να εξυπηρετήσει τους στόχους του Ρωσικού Εθνοφυλετισμού και όχι από ευαισθησία για την ορθόδοξη πίστη, αλλά η αλήθεια είναι ότι, ασχέτως των κινήτρων του, οι παρεμβάσεις του συνέβαλαν αποφασιστικά στο οριστικό ναυάγιο του Διαλόγου Ορθοδοξίας και Παπισμού.


ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ!

ΟΧΙ ΜΕΣΟ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΤΟΧΩΝ!

_________


"Ων η αρχή αδόκιμος αδόκιμο και το τέλος." Οι Διάλογοι της Ορθοδοξίας με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους δεν είναι αυτοσκοπός. Πρέπει να λιειτουργούν ως συμμόρφωση προς την εντολή του Ευαγγελίου να κηρύξουμε στα έθνη την αλήθεια. Οχι να χρησιμοποιείται ως ΜΕΣΟ για την επίτευξη εγκόσμιων (εθνικών, κοινωνικών, κτλ.) σκοπών οσωνδήποτε αγαθών.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****

Συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών

==========


Η Συντονιστική Επιτροπή άρχισε τις εργασίες της στις 22 Νοεμβρίου 2011 στη Ρώμη. Στην αρχή της συνεδρίας με κοινή γνώμη αποφασίσθηκε η αποστολή της συγχαρητήριας επιστολής στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου επ΄αφορμής των 65ων γενεθλιών του. Αυτή την επιστολή υπέγραψαν οι δυο συμπρόεδροι ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης και ο Καρδινάλιος Κουρτ Κοχ.


Απο την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας υπενθύμισε στους μετέχοντας ότι με την ανανέωση του θεολογκού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών ένας από τους όρους της συμμετοχής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο διάλογο ήταν η συζήτηση του θέματος της ουνίας. Αυτή η θέση βρήκε σύμφωνους τους Ορθοδόξους μετέχοντες στη συνάντηση. Με την εισήγηση του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα επίσης συζητήθηκαν προβλήματα της κοινής μεθοδολογίας, η οποία πρέπει να ακολουθείται στην εργασία επί του κειμένου για τα πρωτεία του Επισκόπου Ρώμης. Αυτή πρέπει, σύμφωνα με τον Ρώσο Ιεράρχη, να αντικατοπτρίζει τη μακραίωνη πείρα της Ορθόδοξης πολεμικής κατά των παπικών διεκδικήσεων επί της καθολικής εξουσίας μέσα στην Εκκλησία. Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της έως τις 25 Νοεμβρίου.



ΠΗΓΗ:


Ακτίνες


No comments:

Post a Comment