Saturday, November 19, 2011

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ


ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


Ο κ. Βικέτος προσφυώς επιγράφει το ρεπορτάζ του για τις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Κερύνειας “Οι Κερυνιώτες μίλησαν - Η τελική εκλογή από την Ιερά Σύνοδο.”


Και τούτο διότι ουσιαστικά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία αποτελείται από 17 μέλη, έχει τον τελικό λόγο για την εκλογή και όχι οι σημερινές εκλογές.


Τα αποτελέσματα της εκλογής - που αναμένονται από στιγμή σε στιγμή - θα ληφθούν φυσικά υπόψη. Δεν έχουν όμως δεσμευτικό χαρακτήρα. Αν τυχόν υπάρξει ουσιαστική πλειοψηφία της προτίμησης των ψηφοφόρων που υπερβαίνει το 50% των ψήφων, τότε θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμο τις αποφάσεις της Συνόδου, η οποία όμως - και σε αυτή την περίπτωση - δεν δεσμεύεται να ψηφίσει τον πλειοψηφίσαντα υποψήφιο ως νέο Μητροπολίτη Κυρηνείας.


Αν από την άλλη ουδείς εκ των τριών υποψηφίων συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, η δέσμευση της Συνόδου να χειτονονήσει τον υποψήφιο που έχει τη σχετική πλειοψηφία, καθίσταται - ως εικός - λιγότερο δεσμευτική για τις αποφάσεις της Συνόδου.


Να λεχθεί επίσης ότι, ενώ τρεις είναι όσοι κατέρχονται στις εκλογές, στην πραγματικότητα υποψήφιοι για το θρόνο, είναι όλοι οι άγαμοι κληρικοί οι οποίοι πληρούν τα απολύτως απαραίτητα προσόντα.


Προσευχόμαστε στον Αγιο Θεό η Ιερά Σύνοδος να εκλέξει τον κληρικό εκείνο ο οποίος θα βοηθήσει το διασκορπισμένο ποίμνιο της επαρχίας Κυρηνείας, θα το ποιμάνει Θεοφιλώς, θα κρατήσει μέσα του άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής στα κατεχόμενα αιματοβαμμένα χώματα της Μητροπόλεως Κυρηνείας, αλλά και επίσκοπο αδιάβλητου ήθους, με παραδοσιακό φρόνημα, ο οποίος δεν θα εμφορείται από οικουμενιστικές και νεωτεριστικές πεποιθήσεις.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΟΙ ΚΕΡΥΝΙΩΤΕΣ ΜΙΛΗΣΑΝ -

Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ


Του Αριστείδη Βικέτου

============

Ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας, σε διαδοχή του αποβιώσαντος Μητροπολίτη Παύλου.


Το Μητροπολιτικό θρόνο διεκδικούν ο επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης και ο Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου και οι τρείς κατάγονται από την Κερύνεια. Το σύνολο των Ορθοδόξων χριστιανών, που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι 26 χιλιάδες. Η ψηφοφορία είναι μυστική και κάθε ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει μόνο ένα εκ των υποψηφίων.


Ο βροχερός καιρός δυσκόλεψε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. Τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις οκτώ το βράδυ.

Οιοσδήποτε ψηφοφόρος μπορεί να υποβάλει εντός τριών ημερών ενστάσεις στην Ιερά Σύνοδο περί της εκλογικής διαδικασίας (δηλαδή στις 20 Νοεμβρίου 2011, στις 21 και 22 του ιδίου μηνός).


Ακολούθως και πιο συγκεκριμένα εντός πέντε ημερών μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων, η Ιερά Σύνοδος θα συγκληθεί και αποφανθεί οριστικώς και μετά θα προχωρήσει στην επικύρωση των αποτελεσμάτων και στην κατάρτιση του τριπροσώπου, εκ των τριών προσώπων που θα πλειοψηφήσουν. Σε περίπτωση ισοψηφίας.


Εντός τριών ημερών από της καταρτίσεως του τριπροσώπου, η Ιερά Σύνοδος θα συγκληθεί προς εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας. Θα προηγηθεί Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Λευκωσία.


Η Ιερά Σύνοδος αποτελείται από 17 μέλη. Για να εκλεγεί Μητροπολίτης στην πρώτη ψηφοφορία χρειάζονται εννέα ψήφοι. Αν ουδείς δεν εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία θα γίνει δεύτερη εκλογή μεταξύ των δύο πρώτων. Σε περίπτωση ισοψηφίας ο νέος Μητροπολίτης θα εκλεγεί με κλήρωση.


Ένα από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου μας δήλωσε ότι η σημερινή ψήφος του ποιμνίου θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η τελική εκλογή του νέου Μητροπολίτη από την Ιερά Σύνοδο «να γίνει μακριά από συμμαχίες και προσωπικές προτιμήσεις. Διαφορετικά οι Συνοδικοί θα δείξουν ότι δεν σέβονται το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Κυρηνείας».


Αναφορικά με τον νέο Μητροπολίτη, έγκυρη εκκλησιαστική πηγή επεσήμανε ότι η πρόκληση θα είναι μεγάλη. Δηλαδή, σε περίπτωση λύσης του κυπριακού και αν η Κυρήνεια θα είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, όπως δείχνουν όλα τα μέχρι σήμερα σχέδια λύσης του κυπριακού, «τότε ο νέος Μητροπολίτης θα πρέπει να είναι πρόθυμος και έτοιμος, σύμφωνα και με τους Ιερούς Κανόνες, να εγκατασταθεί στην κανονική έδρα της Επισκοπής του, εκτός αν αυτό δεν το επιτρέψει η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Διαφορετικά, δεν θα έχει άλλη επιλογή από την υποβολή της παραίτησης του».



ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ,


Φιλελεύθερος


No comments:

Post a Comment