Tuesday, November 22, 2011

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΕΠΕΙΓΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ



Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ενα και μόνον πρόβλημα ουσιαστικά απασχολεί τη Σύνοδο αναφορικά την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας.

Οι επόμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές.!

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΑΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
__________

Στην Ιεραρχία υπάρχουν σήμερα τρεις βασικά φατρίες: Του Αρχιεπισκόπου, του Μητροπολίτη Λεμεσού και του Μητροπολίτη Κύκκου.

Η κάθε φατρία επιδιώκει το αυτονόητο. Να έχει όσους περισσότερους ψήφους μπορεί στη Σύνοδο και να είναι έτοιμη για την "επομένη ημέρα", τουτέστιν τις προσεχείς Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Η ΕΥΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ π. ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
__________

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού και ο υποψήφιός του Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου ήλπιζαν - ήταν σίγουροι - ότι θα κέρδιζαν τη λαική ψήφο, όπως κατόρθωσε ο Σεβασμιότατος Λεμεσού να αποσπάσει σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Επεσαν έξω. Ο υποψήφιος του Μητροπολίτη Κύκκου, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης, ξεπέρασε κατά πολύ τον π. Βενέδικτο στη λαική ψήφο. Αρα ο Μητροπολίτης Λεμεσού και ο υποψήφιός του έχασαν το χαρτί της λαικής ψήφου.

Βιάστηκε ο π. Βενέδικτος να δηλώσει - πριν τις εκλογές - ότι δεν μπορεί η Σύνοδος να αγνοήσει το αποτέλεσμα της λαικής ψήφου. Αν ήταν συνεπής με τις δηλώσεις του θα έπρεπε να αποσύρει την υποψηφιότητά του - με δημόσια δήλωση - και να καλέσει τη Σύνοδο να εκλέξει τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Κυκκώτη.

Αυτό έκαναν ο π. Βενέδικτος και ο Σεβασμιότατος Λεμεσού; Πολλού γε και δη!

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
_______

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ξαναστήνεται το σκηνικό των Αρχιεπισκοπικών εκλογών!

Στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, ο Σεβασμιότατος Λεμεσού που πλειοψήφισε στη λαική ψήφο και ισοψήφισε στην ψήφο των αντιπροσώπων με τον Σεβασμιότατο Κύκκου, προέβη σε συναλλαγή - παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις του ότι δεν θα πριμοδοτούσε κανένα υποψήφιο - και Αρχιεπίσκοπος εξελέγη ο Πάφου Χρυσόστομος, ο οποίος εξασφάλισε μονοψήφιο ποσοστό της λαικής ψήφου.!

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΥΜΠΛΕΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ;
___________

Για ποιο λόγο ο Μητροπολίτης Λεμεσού είναι διατεθειμένος να συντελέσει αποφασιστικά στην εκλογή του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγόριου;

Για τρεις λόγους. Καταρχήν για να αποκτήσει δικαστική ασυλία με τον έλεγχο 5 από τους 17 ψήφου της Συνόδου και δεύτερο για να κερδίσει ακόμη μια ψήφο στη Σύνοδο με την εκλογή του π. Βενέδικτου Ιωάννου ως χωρεπισκόπου. Ταυτόχρονα επειδή έτσι θα αποσοβήσει την εκλογή υποψηφίου που θα πρόσκειται στον Μητροπολίτη Κύκκου και στον Μητροπολίτη Ταμασού, ο ένας εκ των οποίων θα είναι ο βασικός αντίπαλός του στις επόμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Η ΦΑΤΡΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΚΚΟΥ
__________

Ο Μητροπολίτης Κύκκου και ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαίας ελπίζουν ότι, με την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Κυκκώτη ως νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας, θα αποκτήσουν ακόμη μια πολύτιμη ψήφο στη Σύνοδο και ταυτόχρονα θα αποκλείσουν τη χειροτονία επισκόπου που θα πρόσκειται στον Μητροπολίτη Λεμεσού.

Η ΦΑΤΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
_________

Και η φατρία των Αρχιεπισκόπου - Μητροπολίτη Πάφου τι προσδοκά; Να αποδείξει - για μια ακόμη φορά - στην πράξη, ότι μπορεί να έχει τις δύο άλλες φατρίες σε διαμάχη και να κατορθώνει τελικά να εκλέγει αυτόν που θέλει, έστω και αν εξασφαλίζει το μικρότερο ποσοστό της λαικής ψήφου. Με άλλα λόγια ότι είναι ο τελικός ρυθμιστής του παιγνιδιού.

ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΑΙΝΟΝΤΑΙ;
__________

Με αυτά τα δεδομένα ποιες είναι οι πιθανότητες που διαφαίνονται στον ορίζοντα;

1.) Ο Αρχιεπίσκοπος με τον Σεβ. Μητροπολίτη Λεμεσού να κατορθώσουν να εκλέξουν τον Θεοφιλέστατο Μεσαορίας ως Μητροπολίτη Κυρηνείας και να αναθέσουν το Γραφείο των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων στον π. Βενέδικτο Ιωάννου, που θα εκλεγεί νέος χωρεπίσκοπος με την επιμονή του Μακαριότατου.

2.) Δεύτερο ενδεχόμενο είναι ότι ο Μητροπολίτης Κύκκου θα κατορθώσει να συνάψει τις απαιτούμενες συμμαχίες και η Σύνοδος τελικά θα εκλέξει τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Κυκκώτη ως νέο Μητροπολίτη Κυρηνείας.

3.) Εξαιτίας του φόβου ότι τελικά θα κατορθώσει ο Αρχιεπίσκοπος με τον Μητροπολίτη Λεμεσού να πετύχουν το στόχο τους είναι ενδεχόμενο η φατρία του Σεβ. Κύκκου να προέλθει σε συναλλαγή με τον Αρχιεπίσκοπο και να ψηφίσει τον Θεοφιλέστατο Μεσαορίας ως Μητροπολίτη Κυρηνείας. Θα ζητήσει όμως από τον Αρχιεπίσκοπο να προτείνει τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Κυκκώτη ως νέο χωρεπίσκοπο του Αρχιεπισκόπου.

4.) Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να “τακτοποιηθούν” όλες οι φατρίες με την εκλογή του Θεοφιλέστατου Μεσαορίας ως νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας με παράλληλη προσθήκη ακόμη ενός ψήφου στην κάθε φατρία με την χειροτονία τριών νέων χωρεπισκόπων.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΠΕΙΓΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ
________

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μακαριότατος - σύμφωνα με τις δηλώσεις του - βιάζεται να σφραγίσει την υπόγεια συμφωνία, που συνομολόγησε με τον Μητροπολίτη Λεμεσού, επειδή νιώθει - όπως δημόσια δήλωσε - ότι η μάχη είναι αμφίρροπη. Φοβάται - δικαιολογημένα - ότι ο παράγοντας χρόνος μπορεί να του αφαιρέσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

No comments:

Post a Comment