Saturday, November 26, 2011

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ

  1. ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ


“Ἰακ. 5.1. Ἄγε νῦν οἱ πλούσιοι͵ κλαύσατε ὀλολύζοντες ἐπὶ ταῖς ταλαιπωρίαις ὑμῶν ταῖς ἐπερχομέναις. … 5.4 ἰδοὺ ὁ μισθὸς τῶν ἐργατῶν τῶν ἀμησάντων τὰς χώρας ὑμῶν ὁ ἀφυστερημένος ἀφ΄ ὑμῶν κράζει͵ καὶ αἱ βοαὶ τῶν θερισάντων εἰς τὰ ὦτα κυρίου Σαβαὼθ εἰσελήλυθαν. 5.5 ἐτρυφήσατε ἐπὶ τῆς γῆς καὶ ἐσπαταλήσατε͵ ἐθρέψατε τὰς καρδίας ὑμῶν ἐν ἡμέρᾳ σφαγῆς.”


Του Θεολόγου Ιωάννη Ρεντζίδη

===========


Για το δημιουργηθέν οικονομικό πρόβλημα του τόπου μας θα πρέπει να γίνουν οι δέουσες ενέργειες.

Ενέργειες μετανοίας και αγάπης.

Όσοι έχουν περιουσία πού στηρίζεται στην κλοπή να γνωρίζουν ότι βάζουν φωτιά στον εαυτό τους και στα παιδιά τους.

Η κλοπή είναι «πῦρ καταναλίσκον».

Πίσω από κάθε αμαρτωλό βήμα πού θα κάνει ο ένοχος να νιώθει ότι κρύβεται Παντέφορο Μάτι της “Δίκης” του Θεού. Ο Θεός είναι αγάπη, αλλά είναι και Δίκαιος Τιμωρός.

Όσοι πάλι έχουν περιουσία με νόμιμους και ηθικούς τρόπους αποκτημένη, είναι ευκαιρία να δείξουν αγάπη προς τους καταπονουμένους αδελφούς μας, διότι δεν είναι τίποτε άλλο, παρά διαχειριστές των αγαθών του Θεού.



1. Όσοι έχουν περιουσίες πού βασίσθηκαν στη αδικία και στην κλοπή


Για τον Χριστό δεν ισχύει το “μακάριοι οι κατέχοντες”, αλλά το, μακάρι να μη είχαν ποτέ αδικήσει και ποτέ να μη είχαν κλέψει.

Τα άνομα και παράνομα πλούτη αποτελούν καταστροφή και κατάρα γι’ αυτούς πού τα έχουν “αποκτήσει” και για τις οικογένειές τους πού τα απολαμβάνουν.!

Μήπως δεν έχουν ακούσει την έκφραση ότι υπάρχει ζωντανή η “Θεία Δίκη”; Μήπως δεν έχουν πληροφορηθεί τις φοβερές τιμωρίες πού έρχονται για τους αμετανοήτους αδίκους; Μήπως αυτές δεν τις βλέπουν γύρω τους;

Προφανώς λοιπόν οφείλουν να επιστρέψουν πίσω τα αγαθά πού απέσπασαν τεχνηέντως και πονηρώς με διαφόρους τρόπους αδίκως.

Από το Ι. Ευαγγέλιο προβάλλει η περίπτωση του Ζακχαίου πού φωνάζει για την έμπρακτο μετάνοια και την επιστροφή των κλεμμένων χρημάτων.

Ο Ζακχαίος, μοίρασε τα μισά από τα πλούτη του στους πτωχούς και όσους αδίκησε τούς δίδει τετραπλάσια από τα χρήματα πού απέσπασε.


2. Ευκαιρία να “χαρίσουμε”


Για εκείνους πού έχουν αγαθά και επιχειρήσεις, δημιουργημένα με νομίμους κόπους και τίμιο ιδρώτα ισχύει ο νόμος της Αγάπης.

Δεν εννοούμε μόνον να κάνουν ελεημοσύνες, αλλά να μειώσουν τά προσωπικά τους κέρδη και τα πολυτελή έξοδα, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τους υπαλλήλους των. Γιατί όχι να μη προσλάβουν και άλλους ανέργους;

Η κρίση θα περάσει και όσες εταιρείες δεν απέλυσαν το προσωπικό τους θα επιτύχουν πολλαπλάσια κέρδη. Θα καταλάβουν και το μερίδιο της αγοράς πού έχασαν οι σπάταλοι επιχειρηματίες πού απέλυσαν το προσωπικό τους.

Η καλύτερη ηθική και υλική επένδυση, η συμφέρουσα κίνηση είναι να κρατήσουμε το προσωπικό. Τότε θα έχουμε θησαυρό στη γη, αλλά και θησαυρό στον ουρανό.

Μνημονεύουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Κατά τα παλιά χρόνια σε μία περιοχή έπεσε μεγάλη πείνα. Ένας πλούσιος κτηματίας είχε στις αποθήκες του πολύ σιτάρι.

-“Είναι ευκαιρία να πουλήσουμε το σιτάρι σε καλή τιμή”, είπε ο οικονομικός σύμβουλός του.

-“Λάθος”, απεκρίθη εκείνος. “Αφού το σιτάρι έχει τόσο υψηλή τιμή, είναι ευκαιρία να ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ. Τότε το πνευματικό κέρδος μας θα είναι πολλαπλάσιο”.


3. “Θα σε παρακαλάει να πάρεις σιτάρι”


Εάν οι πλούσιοι δεν δείξουν αγάπη, τότε θα παρακαλούν τους υπαλλήλους των να γυρίσουν πίσω στην επιχείρηση, αλλά εκείνοι δεν θα θέλουν. Γιατί θα έχουν βρει άλλες λύσεις, πού θα τους δώσει ο Θεός.

Η κρίση θα περάσει και τότε οι πλούσιοι θα ικετεύουν το εργατικό προσωπικό να επιστρέψει, αλλά αυτοί δεν θα το κάνουν. Πολλοί επιχειρηματίες θα καταστραφούν από απουσία προσωπικού, όταν οι ανταγωνιστές τους θα σφύζουν από ζωή και δραστηριότητα.

Θα αναφέρουμε ένα λίαν χαρακτηριστικό περιστατικό από τα αγιολόγιά μας:

Ένας πτωχός πήγε στον Άγιο Σπυρίδωνα και του ζήτησε οικονομική βοήθεια.

-“Ζήτησα” είπε, “από τον πλούσιο της περιοχής να μού δώσει επί πιστώσει λίγο σιτάρι για να περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος. Για να φάει η οικογένειά μου, αλλά αρνήθηκε”.

-“Μην ανησυχείς”, του απάντησε ο Άγιος. “Αύριο, θα σε παρακαλάει να πάρεις όσο σιτάρι θέλεις!”.

Έφυγε ο πτωχός, σκεπτόμενος ότι, ο Άγιος του έλεγε λόγια παρηγοριάς χωρίς αντίκρισμα.

Όμως, η απάντηση του Θεού στο λόγο του Αγίου, ήλθε άμεσα.

Τη νύκτα εκείνη έπιασε μεγάλη κακοκαιρία. Οι αποθήκες του μεγαλοκτηματία έσπασαν και μέσα όρμησε το νερό πού παρέσερνε στους δρόμους το σιτάρι.

Τότε ο άφρων εκείνος πλούσιος έτρεξε σε όλους τους πτωχούς της πόλεως λέγοντας:

-“Πάρτε όσο σιτάρι θέλετε και μού το επιστρέφετε εάν θέλετε και όταν θα έχετε, ή μού το πληρώνετε όσο θέλετε”.


4. Διορθωτικές κινήσεις από τούς πλουσίους


Γι’ αυτό το λόγο, ας κάνουν μερικές προνοητικές κινήσεις συμφέρουσες για τούς ίδιους και ευάρεστες στον Θεό:

    • Να μειώσουν τα προσωπικά τους έξοδα πολυτελείας και να κρατήσουν τους υπαλλήλους και συνεργάτες τους.
    • Να επαναφέρουν στο ταμείο των επιχειρήσεών τους τα υπερκέρδη πού έχουν μεταφέρει σε προσωπικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό σε λογαριασμούς μυστικούς τραπεζικούς ή σε “Υπεράκτιες” εταιρείες.
    • Να επανατοποθετήσουν στο μετοχικό ταμείο των εταιρειών τα προσωπικά ακίνητα πού είναι “κλοπές” από τις εταιρείες τους.
    • Να μη κάνουν καμιά μείωση μισθών και επιδομάτων στους ανθρώπους πού εργάζονται στις επιχειρήσεις τους.
    • Γενικώς δε, να σταματήσουν κάθε κλοπή πού γίνεται και να αποκαταστήσουν τις παλαιές κλοπές.

Αυτά ως προς το προσωπικό.

Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι, οφείλουν να καταβάλλουν και τούς φόρους πού έχουν στερήσει από το Κράτος μέ οποιοδήποτε τρόπο και με οποιαδήποτε πονηρή μέθοδο!!!


No comments:

Post a Comment