Friday, November 25, 2011

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Πριν λίγες μέρες εκφράσαμε την πικρία μας επειδή η Εκκλησία της Κύπρου δεν ενδιαφέρθηκε για το νέο βιβλίο του μαθήματος των Θρησκευτικών το οποίο είναι γραμμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ιστορίας της θρησκείας και όχι της ορθόδοξης κατήχησης των παιδιών.

Σήμερα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι να διαπιστώσουμε ότι ο Μακαριότατος επέδειξε τελικά το απαιτούμενο ενδιαφέρον και θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό παιδείας της Κύπρου για να συζητήσουν το θέμα.

Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι η Εκκλησία της Κύπρου -και δη ο Μακαριότατος προσωπικά αλλά και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, που προίσταται της επιτροπής Παιδείας της Ιεράς Συνόδου - ενδιαφέρονται για τον Ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της παιδείας των Ελληνόπαιδων της Κύπρου.

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΜΑΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
__________

Παράλληλα θέλουμε να εκφράσουμε τη χαρά μας επειδή η οργάνωση των Καθηγητών Μέσης Παιδείας της Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) αγωνίζεται μαζί με την Εκκλησία για να διατηρηθεί ο Ελληνορθόδοξος χαρακτήρας της Παιδείας, ο οποίος βρίσκεται εν κινδύνω από τη μέρα της ανάληψης της Προεδρίας από τον ανθέλληνα, εκκλησιομάχο και Νεοκύπριο Χριστόφια.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΝΑ ΑΠΟΠΕΜΨΕΙ ΤΟΝ κ. ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ
___________

Να τονίσουμε επίσης την ανάγκη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος να ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο για να στηρίξουν το μάθημα των Θρησκευτικών αρχής γενομένης από την αποπομπή του κακού δαίμονα του μαθήματος των Θρησκευτικών κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου από το Αρχιεπισκοπικό περιβάλλον.

Και επειδή όλοι - όσοι δεν θέλουμε να κοροιδεύουμε τον εαυτό μας - γνωρίζουμε ότι ο Μακαριότατος κ. Ιερώνυμος δεν πρόκειται να κουνήσει ούτε το μικρό δακτυλάκι του για να βοηθήσει το μάθημα των θρησκευτικών να διατηρήσει τον ορθόδοξο κατηχητικό χαρακτήρα του καλά κάνουμε να ξεσηκωθούμε και να ζητήσουμε από την νέα ηγεσία του Υπουργείου παιδείας, η οποία στο πρόσωπο του κ. Αρβατινόπουλου δείχνει φερεγγυότητα, να δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΕΓΕΡΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΗΣ ΡΑΘΥΜΙΑΣ
__________

Για μια ακόμη φορά παρακαλούμε θερμά την Ιερά Σύνοδο, την ΠΕΘ, το Σύνδεσμο θεολόγων Μακεδονίας-Θράκης, τους Συνδέσμους Γονέων, τον ΙΣΚΕ, του σεβαστούς μας π. Θεόδωρο Ζήση και π. Γεώργιο Μεταλληνό να εξεργούν εκ του ύπνου της ενδημικής ραθυμίας και να αναλάβουν την πανοπλία του αγώνα για να διατηρηθεί o ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος των Θρησκευτικών και οι Θεολογικές Σχολές στο πανεπιστήμιο.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.

*****

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
=============

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ηλεκτρονικής εφημερίδας www.paideia-news.com, το νέο βιβλίο των Θρησκευτικών της Α τάξης Γυμνασίου, που κυκλοφόρησε φέτος στα σχολεία μας αποτελεί σημείο διαφοράς μεταξύ εκπαιδευτικών και υπουργείου Παιδείας. Η διαφορά αυτή επεκτείνεται και μέχρι την Αρχιεπισκοπή, όπου πληροφορίες μας, φέρουν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να έχει εκφράσει τη διαφωνία του, όχι μόνο για το περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται πλέον το μάθημα.

Οι ίδιες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχαν μέλη της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και το Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής για την παιδεία.

Από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ, στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Δημήτρης Ταλιαδώρος, η αντιπρόεδρος Ελένη Σεμελίδου, ο γραμματέας Θέμης Πολυβίου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων Μιχάλης Μηλιώτης.

Η θέση της ΟΕΛΜΕΚ στον Αρχιεπίσκοπο ήταν ότι το βιβλίο, δεν ετέθη υπόψη της Οργάνωσης και το είδε για πρώτη φορά όταν κυκλοφόρησε και στάλθηκε στα σχολεία.

Αυτό που πυροδοτεί τις αντιδράσεις είναι το γεγονός ότι το περιεχόμενο του βιβλίου θεωρείται από τους εμπλεκόμενους, ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, παρά θρησκευτικό.

Η άποψη αυτή ήταν πολύ έντονη και όπως πληροφορούμαστε, εκφράστηκε προβληματισμός και φόβος ότι με βάση τη διαφαινόμενη πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, επιχειρείται μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε μάθημα Πολιτισμού. Ο Μακαριώτατος φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται περισσότερο για μάθημα Ιστορίας παρά Θρησκευτικών και αναμένεται να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Γιωργο Δημοσθένους για συζήτηση του θεματος.

Στη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος επέδειξε ενδιαφέρον για την πορεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και της διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Επίσης τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ιστορική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Παγκυπρίου Γυμνασίου.


ΠΗΓΗ:

Θρησκευτικά

No comments:

Post a Comment