Sunday, November 13, 2011

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΟΡΕΓΟΝΤΑΙ ΣΧΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ


ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ


ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΟΡΕΓΟΝΤΑΙ ΣΧΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

================


Διαβάζουμε από το “Βίο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου” την ιερή μνήμη του οποίου η Εκκλησία μας γιορτάζει σήμερα.


“Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος ανεχώρησεν εις Χαλκηδόνα και συνήγαγεν εκεί τους ομόφρονάς του Αρχιερείς, τους προρρηθέντας εχθρούς του Αγίου, ήτοι τον Βερροίας Ακάκιον, τον Γαβάλων Σεβηριανόν, τον Πτολεμαΐδος Αντίοχον, τον Χαλκηδόνος Κυρίνον και όλους τους ιδικούς του Επισκόπους, τους οποίους είχε φέρει εξ Αιγύπτου και άλλων τόπων ήσαν δε όλοι τεσσαράκοντα πέντε, συνεκρότησαν δε Σύνοδον εις τι μετόχιον, ονομαζόμενον Δρυν, πλουσίου τινός ονόματι Ρουφίνου, έπειτα έγραψαν και γράμματα και έστειλαν προς τον Άγιον.


ΟΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

_________


Ο δε Άγιος έτυχε τότε εις το Πατριαρχείον και συνωμίλει μετά τεσσαράκοντα Αρχιερέων φίλων του, οίτινες έκλαιον δια την άδικον και παράνομον Σύνοδον τού Θεοφίλου, και έλεγον, ότι κάλλιον είναι να άφήσωσι τούς θρόνους των, παρά να συλλειτουργήσωσι με τους Αρχιερείς εκείνους ή να υπογράψωσιν εις την καθαίρεσιν του Αγίου. Ο δε Άγιος τους παρηγορεί, λέγων «Εάν με αγαπάτε, συλλειτουργήσατε μεν μετ’ εκείνων, διά να μή γίνει σχίσμα εις την Αγίαν του Θεού Εκκλησίαν, εις δε την καθαίρεσίν μου μή υπογράψετε, διότι δεν γνωρίζω τι απ’ όσα με κατηγορούσι».


Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ

______________


Ας ακούσουμε προσεκτικά τι μας διδάσκει ο κορυφαίος αυτός Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας. Παρόλον ότι 40 επίσκοποι ήταν υπέρ του μέχρι τέλους, παρόλον ότι καθαιρέθηκε από επισκόπους που δεν ανήκαν - κατά το πλείστον - στο κλίμα της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, παρόλον ότι η καθαίρεση του Ιερού Χρυσοστόμου έγινε με τη βοήθεια του Καίσαρος, παρόλον ότι ολόκληρο το κατηγορητήριο ήταν συμπίλημα 40 συκοφαντιών κατά του Αγίου που δεν ερείδονταν ούτε εκ του μακρόθεν επί της αληθείας, παρόλον ότι ο Αγιος Χρυσόστομος θα μπορούσε κάλλιστα να συγκροτήσει κανονική Σύνοδο και να καθαιρέσει αυτούς που τον καθαίρεσαν είπε προς τους επισκόπους που τον υποστήριζαν: «Εάν με αγαπάτε, συλλειτουργήσατε μεν μετ’ εκείνων, διά να μή γίνει σχίσμα εις την Αγίαν του Θεού Εκκλησίαν, εις δε την καθαίρεσίν μου μή υπογράψετε, διότι δεν γνωρίζω τι απ’ όσα με κατηγορούσι».


ΑΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΧΙΣΜΑ

______________


Ας προσέξουμε τι είπε ο Αγιος Χρυσόστομος. Δεν είπε ότι δέχεται τις αποφάσεις της Συνόδου. Δεν είπε ότι δέχεται τις συκοφαντίες. Αντίθετα είπε στους επισκόπους να μη συνυπογράψουν την αντικανονική και άδικη καθαίρεσή του για λόγους αληθείας και δικαιοσύνης. Πρόσθεσε όμως: Συλλειτουργείστε με τους επισκόπους που με καθαίρεσαν ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΣΧΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.


ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΩΝ

___________


Πρόσεξαν τι λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος για τα σχίσματα και την ανάγκη συλλειτουργίας για να ΜΗ γίνονται σχίσματα όσοι συκοφάντησαν τους Αγιορείτες πατέρες ότι είναι δήθεν προδότες της Πίστεως και Οικουμενιστές, μόνον και μόνον επειδή συλλειτούργησαν με τον επιχώριο επίσκοπο - τουτέστιν τον Οικουμενικό Πατριάρχη - και όσοι άμεσα ή έμμεσα ενθάρρυναν τους σχισματικούς Εσφιγμενίτες;


ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΡΙΤΟ ΖΗΛΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ

_____________________


Προσευχόμαστε να φωτίσει ο Θεός όσους από άκριτο ζήλο εκτόξευσαν αυτές τις συκοφαντίες εναντίον των Αγιορειτών πατέρων και να τους φωτίσει να κάνουν την καλή υποχώρηση, τη χριστιανική υποχώρηση, και να ανακαλέσουν πάραυτα και αμελλητί τις αδίστακτες συκοφαντίες εναντίον των Αγιορειτών Ηγουμένων.


Παράλληλα να σταματήσουν αμέσως την ενθάρρυνση προς διάφορες σχισματικές και αποτειχιστικές καταστάσεις, όπως είναι οι Εσφιγμενίτες, αλλά και άλλοι Κελλιώτες που εγκαταβιώνουν σε κελλιά της Μεγίστης Λαύρας - και όχι μόνον -, και οι οποίοι έχουν ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΕΣ και όχι - όπως ανακριβώς και ψευδώς ισχυρίζονται ορισμένοι - ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΤΙΚΕΣ τάσεις.


Η ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑΣ

_____________


Αν αγαπούν τον Χριστό, αν σέβονται τον Ιερό Χρυσόστομο, αν τιμούν το μοναχισμό και το Αγιον Ορος και αν δεν θέλουν να μείνουν στιγματισμένοι ως συκοφάντες ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΝΥΠΕΡΘΕΤΩΣ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ τις συκοφαντίες, να πουν ένα ευλόγησον και να βάλουν μια μετάνοια στην Εκκλησία.


Επιβάλλεται να το πράξουν αμέσως. Μπαίνουμε στη Σαρακοστή των Χριστουγέννων. Τιμούμε την ιερή μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου. Λατρεύουμε τον μόνον αληθινό Θεό της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης. Είναι αδιανόητο να εκτοξεύονται συκοφαντίες ότι οι Αγιορείτες Ηγούμενοι πρόδωσαν δήθεν την πίστη μας για τα ευρωαργύρια ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ για τη φοβερή αυτή συκοφαντία.


Δεν κάνει να μένει κανείς με τόσο ασήκωτο βάρος στην ψυχή του. Ολοι θα πεθάνουμε μια μέρα. Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να έχει στην πλάτη του το αμάρτημα της συκοφαντίας.


ΘΑ ΕΞΥΨΩΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΑΝΑΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ

______________


Ας μη θεωρήσει κανείς ότι θα μειωθεί στα μάτια των πιστών αν πει ένα ευλόγησον για τη συκοφαντία. Αντίθετα. Ας είναι βέβαιος ότι θα εξυψωθεί στα μάτια όλων.


Είναι εξοργιστικά άδικο να κατηγορούμε τους Αγιορείτες Ηγουμένους, αλλά έμμεσα και τον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας και τον Γέροντα Παίσιο ως Οικουμενιστές και προδότες της πίστεως, μόνον και μόνον επειδή συλλείτουργησαν και υποδέχθηκαν με αγάπη και σεβασμό - όπως όφειλαν - τον Οικουμενικό Πατριάρχη.


ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΧΙΣΜΑΤΑ

________


Εχουμε κάθε περιθώριο να ασκούμε κριτική για κάθε οικουμενιστικό στραβοπάτημα. Και το κάνουμε πάντοτε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Να συκοφαντούμε όμως ως προδότες της πίστεως και ως οικουμενιστές ορθοδοξότατους πατέρες και να ενθαρρύνουμε σχίσματα και διαιρέσεις στην Εκκλησία ΟΥΔΕΙΣ έχει το δικαίωμα να προωθεί. Οποιος και αν είναι! Οσον υψηλά και αν ίσταται, όπως λέγει “Ομολογία πίστεως για τον Οικουμενισμό”.

No comments:

Post a Comment