Monday, September 26, 2011

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ



Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===================


Ετσι μιλούν οι Ορθόδοξοι ιεράρχες για την πολυτεκνία. Οπως μίλησε ο Παναγιότατος κατά την επίσκεψή του στα Γρεβενά. Πολύ συγκινητική αναφορά του Πατριάρχη του Γένους μας όταν αναφέρθηκε στη φτώχεια, τις στερήσεις και την ανέχεια που μεγάλωσε, αλλά και την αγάπη του για τον ηρωικό θεσμό της πολυτεκνίας που φανερώνει στην πράξη τον ασκητικό χαρακτήρα της έγγαμης ζωής.


Ορισμένοι - όπως συνήθιζε να λέγει ο π. Επιφάνιος - θέλουν να τρώνε και να μην πληρώνουν. Θέλουν να έχουν τη χαρά της συντροφιάς του συζύγου ή της συζύγου τους χωρίς την ευθύνη και τον σταυρό της ανατροφής των παιδιών. Αλλά αυτός προφανώς δεν είναι χριστιανικός γάμος.


Ο Παναγιότατος επαίνεσε την υπερπολύτεκνη οικογένεια του εστιάτορα των Γρεβενών και την παρουσίασε ως υπόδειγμα για όλες τις Ελληνικές οικογένειες για τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια που δείχνουν μεταξύ τους τα μέλη της οικογένειας.


Μεγάλη ευλογία να ακούμε τον Παναγιότατο και άλλους ιεράρχες να στέκονται με στοργή δίπλα στους πολύτεκνους και να εκφράζονται με αγάπη για την ευλογία της πολυτεκνίας, αλλά και της συνεργασίας των μελών της οικογένειας, την ώρα μάλιστα που ακόμη και άνθρωποι της Εκκλησίας ενθαρρύνουν την ολιγοτεκνία ή ακόμη χειρότερα εκφράζονται υποτιμητικά για τους πολύτεκνους.


Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπασματα του ρεποτάζ που μας έδωσε την αφορμή για τις πιο πάνω σκέψεις.


*****


ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: “Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ”


Των Νίκου Παπαχρήστου και Νικολάου Μαγγίνα

==================


Συγκίνησε και συγκινήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όταν κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Γρεβενών, το βράδυ του Σαββάτου, θυμήθηκε τα δύσκολα και γεμάτα στερήσεις παιδικά του χρόνια. Αφορμή για την ξεχωριστή στιγμή, όπου ο Πατριάρχης μίλησε με εξομολογητική διάθεση, στάθηκε η πολύτεκνη οικογένεια του ιδιοκτήτη του εστιατορίου, κυρίου Θεόδωρου Σιούλα, ο οποίος μαζί με την σύζυγό του μεγαλώνουν τα επτά παιδιά τους. «Δίνετε ένα παράδειγμα στον ελληνικό λαό» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.


«Μου θυμίσατε τη δική μου οικογένεια»


«Ο κύριος Θεόδωρος, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου μπορεί να έρθει;» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του, κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, αναζητώντας με το βλέμμα του, μέσα στην αίθουσα τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου.


«Η πολύτεκνη οικογένεια του κυρίου Θεόδωρου με συγκίνησε. Με τα παιδιά του να βοηθούν στο εστιατόριο. Μου θύμισε τη δική μου οικογένεια. Είμαστε τέσσερα αδέλφια. Ο μακαρίτης ο πατέρας μου είχε στο χωριό ένα καφενείο και σε μια γωνία του καφενείου είχε και κουρείο, για να μπορέσει να μας μεγαλώσει υπό τας δυσκόλους συνθήκας της ζωής του χωριού. Εκεί όπου δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαμε νερό στα σπίτια μας, πηγαίναμε από τη βρύση και κουβαλούσαμε και όλα αυτά. Εγώ διάβαζα τα μαθήματά μου με την λάμπα του πετρελαίου. Θέλω να πω ότι όλα τα αδέλφια βοηθούσαμε στο κατάστημα του πατέρα. Όπως τα δικά σας τα παιδιά. Και πηγαίναμε και στα κτήματα, και στις κατσίκες, και στα πρόβατα. Και κουβαλούσαμε ξύλα από το δάσος για το χειμώνα. Και θέλω να πιστεύω ότι πήραμε μία καλή ανατροφή από τους γονείς μας, χωρίς αυτό να θεωρηθεί περιαυτολογία» είπε εμφανώς συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης και προσέφερε έναν αργυρό δίσκο στον κ. Σιούλα.


«Σας συγχαίρω διότι δίνετε ένα τέτοιο παράδειγμα στα παιδιά σας. Και ένα τέτοιο παράδειγμα σε όλον τον ελληνικό λαό. Και θέλοντας να εκφράσω τα συγχαρητήρια και την πατριαρχική μου ευαρέσκεια σας δίνω αυτό το μικρό ενθύμιον το οποίο φέρει την πατριαρχικήν μου σφραγίδα για να θυμάστε ότι κάποτε πέρασε από το μαγαζί σας ο Πατριάρχης ο οποίος είναι και αυτός παιδί του λαού» κατέληξε ο Πατριάρχη καταχειροκροτούμενος από τους παριστάμενους. Ο κ. Θεόδωρος Σιούλας ξαφνιασμένος φίλησε το χέρι του Πατριάρχη εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του.



ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment