Sunday, September 11, 2011

ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ ΣΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ



ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ ΣΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Του κ. Θεόδωρου Καλμούκου

===================


Από θαύμα φαίνεται πως σώθηκε το ελληνορθόδοξο γυναικείο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στην πόλη Goldendale της Πολιτείας Ουάσιγκτον, όταν ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά και το περικύκλωσε, κατακαίγοντας πάνω από πεντέμισι χιλιάδες έκρες δασικής έκτασης, ενώ πενήντα κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι μοναχές, μόλις αντιλήφθηκαν τη φωτιά άρχισαν να την καταπολεμούν με κουβάδες νερού, με λάστιχα και ό,τι εύρισκαν μπροστά τους, ενώ 300 πυροσβέστες έφτασαν επί τόπου και έδωσαν μάχη προκειμένου να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Το Μοναστήρι ιδρύθηκε το 1995 σε οικόπεδο 48 εκρών που δώρισε ο ιατρός Τζέραλντ Τίμερ και ανήκει στη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου υπό τον Μητροπολίτη Γεράσιμο, ενώ υπάγεται στην αλυσίδα των 17 Μοναστηριών, ανδρικών και γυναικείων που ίδρυσε και ελέγχει ο πρώην ηγούμενος της Μονής Φιλόθεου του Αγίου Ορους, ιερομόναχος Εφραίμ, ο οποίος σήμερα εδρεύει στο ανδρικό μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, στο Φοίνιξ της Αριζόνας.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» η μοναχή Εφραιμία είπε, πως «δόξα τω Θεώ είμαστε καλά, τα κτίρια της Μονής δεν κάηκαν, αλλά η περιοχή γύρω από το Μοναστήρι κάηκε» και συμπλήρωσε πως «δεν έχει κατασβηστεί ακόμα η φωτιά, δεν νομίζω πως έχει τεθεί υπό έλεγχο ούτε το 20% ακόμα, έχουν καεί πάνω από πέντε χιλιάδες έκρες».

Επαίνεσε το έργο των πυροσβεστών, λέγοντας πως «οι πυροσβέστες που έφτασαν επί τόπου έκαναν θαυμάσια εργασία και προστάτεψαν τα κτίριά μας».

Αναφορικά με το ξεκίνημα της φωτιάς, είπε ότι «άρχισε το απόγευμα της Τετάρτης ακριβώς απέναντι από το κατάστημά μας από κάποιο ημιφορτηγό του οποίου το σύστημα εξατμίσεως ήταν προβληματικό» και συμπλήρωσε πως «έτρεξαν οι μοναχές να σβήσουν τη φωτιά κι αν δεν ήταν το κατάστημά μας ο ξενώνας μας θα είχε καεί».

Σχετικά με το τι είδους είναι το κατάστημα της Μονής, είπε ότι «πουλούμε τον μπακλαβά μας, γύρο, σουβλάκια, είναι ένα ελληνικό μαγαζάκι και ονομάζεται το ‘Κατάστημα του Αγίου Ιωάννη’. Εχουμε καφέδες, ελληνικά γλυκά. Βρίσκεται στο οικόπεδο του Μοναστηριού, αλλά είναι συνάμα δίπλα στον αυτοκινητόδρομο 97, εκεί δηλαδή που βρίσκεται το Μοναστήρι».

Στο Μοναστήρι διαβιούν είκοσι μοναχές. Τρεις εξ’ αυτών, οι μοναχές Ευπραξία, Παρθενία και Αγνή προέρχονται από την Ελλάδα, δύο από τον Καναδά και οι υπόλοιπες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα είναι ακραιφνείς Αμερικανίδες οι οποίες μεταστράφηκαν στην Ορθοδοξία.

Τις τρεις Μοναχές εξ Ελλάδος τις έφερε στην Αμερική ο π. Εφραίμ και συγκεκριμένα από το Μοναστήρι της Παναγίας της Οδηγήτριας του Βόλου, προκειμένου να ξεκινήσει το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην περιοχή Goldendale της Ουάσιγκτον.

Η Μοναχή Εφραιμία είναι αμιγώς Αμερικανίδα, η οποία γνώρισε την Ορθοδοξία το 1997 όταν οι γονείς της, οι οποίοι κατάγονται από την πόλη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας, έγιναν Ορθόδοξοι και τους ακολούθησε και η ίδια.

Στην ερώτηση τι σας προσέλκυσε στην Ορθοδοξία, απάντησε: «Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς μου μεταστράφηκαν στην Ορθοδοξία, εγώ ήμουν μικρή 13 ετών τότε, έμαθα περισσότερα για την Ορθοδοξία και τους ακολούθησα. Και στη συνέχεια επέλεξα τη μοναχική ζωή όταν ήμουν 22 ετών».

Στην ερώτηση τι βρήκατε στον μοναχισμό, γιατί γίνατε μοναχή, η Εφραιμία είπε ότι «είναι κλήση από το Θεό, θέλεις να αφιερώσεις τη ζωή σου στο Θεό, είναι δύσκολο να σας εξηγήσω, είναι κάτι μέσα στην καρδιά που σε καλεί να υπηρετήσεις τον Χριστό».

Αναφορικά πώς συντηρείται το Μοναστήρι οικονομικώς, είπε «με το ελληνικό μας κατάστημα βασικά και με δωρεές».

Επίσης, οι μοναχές κατασκευάζουν κεριά, λιβάνι, κομποσκοίνια, αλλά και σαπούνια και σαμπουάν από αγνά υλικά. Ακόμη, πουλούν καφέ και γνήσιο μέλι.

Εργάζονται οι ίδιες σε χειρονακτικές εργασίες βοηθώντας στην ανοικοδόμηση διαφόρων κτιρίων και του ναού.

Υπάρχουν δύο ελληνορθόδοξες κοινότητες στο Πόρτλαντ, οι οποίες απέχουν δύο ώρες μακριά και μία αντιοχειανή ορθόδοξη, που απέχει μία ώρα από το Μοναστήρι.

Τις Ιερές Ακολουθίες τις τελούν καθημερινώς στην ελληνική γλώσσα, ενώ η μοναχή Εφραιμία ομιλεί την Ελληνική πολύ καλά. «Είμαι εδώ 15 χρόνια, μιλώ Ελληνικά, αλλά κάνω λάθη στη γραμματική γι’ αυτό δεν ήθελα να μιλήσουμε στα Ελληνικά», είπε.

Στην ερώτηση πώς είναι η ζωή στο Μοναστήρι, απάντησε ότι «είναι πάρα πολύ όμορφη», ενώ στο γιατί επέλεξε αυτό το Μοναστήρι, είπε πως «ο Θεός με οδήγησε εδώ. Ηλθα μία φορά για επίσκεψη, γνώρισα τη γερόντισσα (την ηγουμένη Ευπραξία) και τον γέροντα Εφραίμ που είναι ο πνευματικός μας και ήθελα να μείνω εδώ, μου άρεσε πάρα πολύ και πήρα ευλογία να μείνω» και διευκρίνισε πως «είχα αποφασίσει να γίνω μοναχή προτού γνωρίσω τον γέροντα Εφραίμ».

Οσο για το αν αντέδρασαν οι γονείς της, είπε «όχι δεν έφεραν καμία αντίρρηση υποστήριξαν ό,τι ήθελα εγώ».


ΠΗΓΗ:



Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”,


Εθνικός Κήρυκας

No comments:

Post a Comment