Tuesday, September 6, 2011

Ο ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ



Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ ΕΠΙΓΝΩΣΤΩΣ ΚΑΙ ΕΚΟΥΣΙΩΣ ΥΠΕΒΑΛΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


Ανακριβείς πληροφορίες δόθηκαν στον Αγιο Ναυπάκτου αναφορικά με την κάθοδο στις εκλογές του αείμνηστου Ιωάννη Ρωμανίδη.


Δυστυχώς η κάθοδός του στις εκλογές δεν έγινε χωρίς να το θέλει, όπως ανέφερε ο Αγιος Ναυπάκτου, στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ.


Ο φίλος του Καθηγητής Παναγιώτης Χρήστου τον προώθησε στην πολιτική κονίστρα και ο π. Ιωάννης ασμένως απεδέχθη.


Ανακριβώς επίσης ανέφερε ο Σεβασμιότατος Ναυπάκτου ότι ο αείμνηστος Ρωμανίδης δεν έκανε προεκλογικό αγώνα. Η αλήθεια είναι ότι εξέδωσε και σχετικό φυλλάδιο στο οποίο ανέφερε ότι οι ψηφοφόροι έπρεπε να του δώσουν την ψήφο τους επειδή - μεταξύ άλλων - ήταν και Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου.


Αλλωστε οι Ιεροί Κανόνες και η πράξη της Εκκλησίας ουδεμία απολύτως διάκριση κάνουν μεταξύ όσων κληρικών επιδιώκουν με εκλογές ή με άλλο τρόπο να αναλάβουν κοσμικό αξίωμα.


Ο Αντιβασιλέας Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός λ.χ. δεν ανέλαβε ασφαλώς με εκλογές την Αντιβασιλεία, ενώ ο Μακάριος εξελέγη υπό του λαού. Και οι δύο όμως υπήρξαν αδίστακτοι παραβάτες των Ιερών Κανόνων, οι οποίοι αυστηρά και επί ποινή καθαιρέσεως απαγορεύουν ρητά και κατηγορηματικά την επιδίωξη και ανάληψη κοσμικών αξιωμάτων υπό κληρικών.


Δεν υπάρχει κανένας λόγος να “αγιογραφούμε” κεκοιμημένους, να ωραιοποιούμε τα λάθη τους και να τους παρουσιάζουμε ως αυτό που δεν ήταν.


Ο αείμνηστος Ρωμανίδης - ένας από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους θεολόγους του εικοστού αιώνα- δεν έχει ανάγκη από ανακρίβειες αναφορικά με τα λάθη που υπέπεσε για να θεωρείται κορυφαίος θεολόγος.


Ετερον εκάτερον. Και μεγάλος θεολόγος ήταν αλλά - μεταξύ άλλων - και χωρίς ράσα κυκλοφορούσε και στην πολιτική κονίστρα κατήλθε ασμένως.


Να λέμε την αλήθεια πάντοτε επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.


*****


Ο π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

==============


Η μόνη ανάλογη υπόθεση στην εκκλησιαστική ιστορία της Ελλάδας που ένας ιερέας αποφάσισε, έστω και ερήμην του όπως λέγεται, να κατέλθει στον πολιτικό στίβο και μάλιστα στην κεντρική πολιτική σκηνή χρονολογείται από τη δεκαετία του 80’. Επρόκειτο για τον μακαριστό πλέον, πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Ρωμανίδη ένα από τους μεγαλύτερους Ορθόδοξους θεολόγους του 20ού αιώνα και ανακαινιστή της Ορθόδοξης Θεολογίας, με την επιστροφή της στην γνησιότητα της αγιοπατερικής παραδόσεως.


Για την υπόθεση της καθόδου του ιερέα Ιωάννη Ρωμανίδη στον πολιτικό στίβο μίλησε στο Amen.gr ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο οποίος είναι συστηματικός μελετητής του θεολογικού έργου του μακαριστού θεολόγου.


«Από τα όσα γνωρίζω, με βάση ιδιωτικές συζητήσεις που είχα κάνει μαζί του, ερήμην του δηλώθηκε το όνομά του στις λίστες ενός πολιτικού κόμματος. Αρχικά ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης δυσανασχέτησε και ζήτησε να αφαιρεθεί το όνομά του, αλλά στη συνέχεια αμέλησε να ζητήσει επιτακτικά τη διαγραφή του, με αποτέλεσμα το όνομά του να φιγουράρει στα ψηφοδέλτια. Ωστόσο, ποτέ δεν έκανε πολιτικές εκδηλώσεις και προεκλογικό αγώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερόθεος.


ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment