Saturday, September 10, 2011

Ο ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΗΝ ΤΩΝ ΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ







Ο ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΗΝ ΤΩΝ ΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΜΝΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

========


Οι προσευχές όλων μας συνοδεύουν τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, την Ιερά Σύνοδο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και όσους άλλους σεβαστούς πατέρες και καλούς αδελφούς αγωνίζονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο αθόρυβα - αλλά αποτελεσματικά - τον καλό αγώνα για την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε ολοσχερώς από την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των δίδυμων πύργων.


Η σεμνή και ταπεινή μορφή του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου μας, που τριγύριζε τα χαλάσματα και επισκεπτόνταν τις οικογένειες των θυμάτων εκείνες τις τραγικές μέρες θα μείνει αλησμόνητη, όχι μόνον στην Ομογένεια αλλά και στο αμερικανικό έθνος σαν σύνολο.


Οι ομογενείς, που έζησαν ως ενήλικες τα τραγικα εκείνα γεγονότα, δεν θα ξεχάσουν ποτέ την πατρική μέριμνα και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.


Οι νεώτεροι ας ρίξουν μια ματιά στις φωτογραφίες του κ. Πανάγου - που προτάσσονται του κειμένου- και θα αντιληφθούν αμέσως ότι η Αμερική όντως έχει καλό ποιμένα ανύστακτο για τις ανάγκες του ποιμνίου του.


Ευχαριστούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο που μας έστειλε ποιμένα - αληθινό πατέρα της Ομογένειας, που κέρδισε με την αξία και τις προσευχές του την εκτίμηση των Δημοτικών, Πολιτειακών και Ομοσπονδιακών Αρχών των ΗΠΑ.


Σας ευχαριστούμε όλοι, Σεβασμιότατε, από τα βάθη της ψυχής μας και ευχόμαστε εκ μέσης καρδίας ο Θεός να σας δίνει δύναμη και φώτιση για να ποιμαίνετε για πολλές δεκαετίες Θεοφιλώς την αχανή Αρχιεπισκοπή Αμερικής.


Παραθέτουμε στη συνέχεια το ρεπορτάζ που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ “11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ”

Προσευχή και για την ανέγερση του ελληνορθόδοξου Ναού του Αγίου Νικολάου


Επιμέλεια Νίκου Παπαχρήστου

========================

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων, από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, κατά τα οποία έχασαν την ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι και καταστράφηκε ο ελληνορθόδοξος Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου - ο μοναδικός λατρευτικός χώρος που κατέρρευσε μαζί με τους Δίδυμους Πύργους, θα πραγματοποιήσει θρησκευτικές και λειτουργικές εκδηλώσεις μνήμης.


«Καθώς στεκόμαστε εν σιγή στην επίσημη αυτή επέτειο για να τιμήσουμε τα τρεις περίπου χιλιάδες αθώα θύματα που χάθηκαν την ημέρα αυτή, μεταξύ των οποίων ήσαν και πολλοί Ορθόδοξοι αδελφοί και αδελφές, ας αναλογισθούμε, επίσης, και τις μεγάλες πράξεις αυτοθυσίας, ηρωισμού και ευσπλαγχνίας οι οποίες δεν μπορούν να σβησθούν από τη μνήμη, καθώς τόσοι πολλοί άνθρωποι έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για να γλυτώσουν άλλοι. Ας θυμηθούμε, επίσης, την εκκλησία μας του Αγίου Νικολάου, τον μοναδικό οίκο λατρείας που κατεστράφη την ημέρα αυτή του μίσους, και την οποία με αγάπη και επιμονή προσπαθούμε να ανοικοδομήσουμε στο Σημείο Μηδέν» σημειώνει στο μήνυμά του Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.


«Σ’ αυτή την δεκάτη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, καθώς μνημονεύουμε με πίστη και αγάπη αυτούς που σκοτώθηκαν και αυτούς που υπέστησαν μεγάλες απώλειες, επιβεβαιώνουμε την ελπίδα μας για το μέλλον, συνδέοντάς την με την ανοικοδόμηση της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Παρόλο που δεν μπορούμε, παρά μόνο με την μνήμη μας, να φέρουμε πίσω αυτούς των οποίων η ζωή τερματίσθηκε, μπορούμε να ανοικοδομήσουμε την Εκκλησία μας ως ορατό σημάδι της αληθείας ότι το μίσος δεν μπορεί ποτέ να νικήση την αγάπη, και το καλό δεν μπορεί ποτέ να ηττηθή από το κακό. Σας καλώ όλους να προσευχηθήτε θερμά για τα θύματα – νεκρούς η επιζώντες – και για την ευόδωση των προσπαθειών μας σε σχέση με την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου» επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.


Την Κυριακή το πρωί, 11 Σεπτεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα προεξάρχει πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας που θα τελεστεί στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν, με την συμμετοχή των Επισκόπων Τρωάδος Σάββα και Φασιανής Αντωνίου.


Ακολούθως θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου καθώς και ειδική δέηση για την ενίσχυση και την ανακούφιση των οικογενειών των θυμάτων. Επίσης, κλήρος και λαός θα προσευχηθούν για την ανοικοδόμηση του ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, που έστεκε στη σκιά των δίδυμων πύργων και κατέρρευσε μαζί τους.


Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα διαβάσει τρισάγιο στο ακριβές «Σημείο Μηδέν», πολύ κοντά στον τόπο όπου βρισκόταν ο Ι.Ναός του Αγίου Νικολάου, με την συμμετοχή των ενοριτών της Κοινότητας Αγίου Νικολάου και πιστούς από άλλες ελληνορθόδοξες ενορίες.


Στις επτά και μισή το απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, θα παραστεί στο «Κονσέρτο για την ελπίδα» που θα δοθεί στη μνήμη των θυμάτων της «11ης Σεπτεμβρίου», με την ευκαιρία της δεκάτης επετείου, στην Ουάσινγκτον.



ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment