Wednesday, September 28, 2011

ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΗΘΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ


ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΗΘΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΑΣΤΟΡΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Μεγάλη υπόθεση η ταπείνωση και η σεμνότητα. Στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου ο σεμνός επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας λειτουργεί με το επανωκαλύμαυχο χωρίς δεσποτική μίτρα. Με λιτά άμφια που ταιριάζουν σε επίσκοπο του ακτήμονος Ιησού που δεν είχε πού την κεφαλήν κλίναι. Οχι με άμφια χρυσοποίκιλτου δεσπότη. Μοιράζει το αντίδωρο με σεμνότητα και πατρική ευγένεια χωρίς θεατρινισμούς και πνεύμα δημοσίων σχέσεων.


Ο προσήλυτος στην Ορθοδοξία πολύτεκνος π. Ιάκωβος διαβάζει τις εκφωνήσεις στα Ελληνικά. Βράχος ακλόνητος της πίστεως. Δείχνει στην πράξη ότι οι φουρτούνες του παρελθόντος - που τον άγγιξαν τόσο καίρια - δεν κατόρθωσαν να τον λυγίσουν. Κάνει αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι. Κρατούμε στη μνήμη ότι καλό έγινε στο παρελθόν και σβήνουμε με το σφουγγάρι της αγάπης, της επιείκειας και της ευσπλαχνίας ότι σκανδάλισε και στεναχώρησε.


Αν οι κτίτορες της Μονής δεν έφερναν το μοναστήρι στην αγκαλιά του Πατριαρχείου μέχρι σήμερα τόσες ψυχές θα ήταν στο Σχίσμα. Εκτός Εκκλησίας. Αν δεν κοπίαζαν και αν δεν εργάζονταν για δεκαετίες με τόση μεθοδικότητα δεν θα είχαμε τα σημερινά κτίσματα και περιουσιακά στοιχεία που επιτρέπουν στη Μονή να ελπίζει ότι θα μεγαλουργήσει μια μέρα αν επανδρωθεί με πνευματικούς μοναχούς και μοναχές που θα βοηθήσουν ψυχές να δεθούν με το Χριστό και να προβάλουν την Ορθοδοξία στην Αμερική.


Εγιναν ίσως και πράγματα που στεναχώρησαν. Ούτε που ενδιαφέρομαι να τα ξεψαχνίσω.


Αυτό που μετρά είναι η σεμνότητα των λειτουργών της Μονής και το ασκητικό ήθος που αποπνέει η Ιερά Μονή Χρυσοβαλάντου σήμερα.


Ενας άλλος κληρικός - καλογερίστικη φιγούρα - διακονεί με ιεροπρέπεια το Μέγα Μυστήριο της Εκκλησίας. “Ο άνω τω Πατρί συγκαθήμενος και ώδε ημίν αοράτως συνών”.


Πολύ πετυχημένη η επιλογή του Πατριαρχείου.


Στο πρόσωπο του επισκόπου Φιλομηλίου Ηλία το Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου βρήκε πατέρα στοργικό με ορθόδοξο φρόνημα και ταπεινό ήθος.


Το κήρυγμα του Θεοφιλέστατου λειτουργικό. Μίλησε για την κλήση των μαθητών του Κυρίου και έκανε ταυτόχρονα λειτουργικη αγωγή των πιστών. Εξήγησε ποιες ευαγγελικές περικοπές και πότε τις διαβάζουμε σε κάθε περίοδο του λειτουργικού έτους. Με άλλα λόγια έκανε ορθόδοξο κήρυγμα. Οχι σκέτη ηθικολογία αλλά κήρυγμα λειτουργημένο, βαφτισμένο στην Ορθόδοξη παράδοση.


Ακόμη μια ευχάριστη έκπληξη. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος ανακοίνωσε ότι η Μονή προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους να παρακολουθήσουν μαθήματα βυζαντινής μουσικής. Μεγάλη υπόθεση σε μια Εκκλησία, όπως την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όπου οι φραγκοχορωδίες δίνουν και παίρνουν, να παρέχεται αυτή η δυνατότητα στους πιστούς που έχουν έφεση για να μάθουν Βυζαντινή τέχνη.


Στη γειτονική εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης - που δεν βρίσκεται παρά μερικά τετράγωνα μακρυά από την Οσία Ειρήνη - εξακολουθεί να υπάρχει φραγκοχορωδία γεγονός που αναγκάζει πιστούς να μην εκκλησιάζονται στο ναό και να αναζητούν σ’ άλλες εκκλησίες - όπως το ναό της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου - καταφυγή όπου η Θεία Λειτουργία τελείται με ψάλτες Βυζαντινής μουσικής και όχι με φραγκοχορωδίες.

No comments:

Post a Comment