Thursday, September 8, 2011

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΙΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ"


ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΙΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ”


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Η Ιερά Σύνοδος να αποφανθεί έγκυρα και έγκαιρα για την “Κάρτα του πολίτη” αναφέρει εμπεριστατωμένο σχόλιο της Αδελφότητας των θεολόγων “Ζωή” στο ομώνυμο περιοδικό που εκδίδει.


ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ”

____________


Αυτό που μάθαμε είναι ότι ο κ. πρωθυπουργός δεν δέχτηκε καν να θέσει το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον κατάλογο των θεμάτων που θα συζητήσουν η Εκκλησία και η Πολιτεία, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, η “Κάρτα του πολίτη” δεν θα περιέχει προσωπικά δεδομένα.


Μάθαμε επίσης ότι ο κ. Δένδιας πήγε σε συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και καθησύχασε τους αγίους αρχιερείς ότι η “Κάρτα του πολίτη” δεν θα περιέχει προσωπικά δεδομένα, ούτε το 666 τον δυσώνυμο αριθμό του θηρίου στον κωδικό της. Και από ότι δόθηκε να εννοηθεί οι Αγιοι Συνοδικοί πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις το κ. Δένδια.


Εκτοτε όμως ούτε εγκύκλιος της Συνόδου εξαπελύθη για να ενημερώσει το ποίμνιο της Εκκλησίας, ούτε ένα απλό Ανακοινωθέν της Συνόδου ή έστω άρθρο Συνοδικού αρχιερέα που ήταν παρόν στη συνεδρία που παρέστη και ο κ. Δένδιας, που να ενημερώνει τους πιστούς για την αλήθεια του θέματος.


Γιατί άραγε;


ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΩΝ Wikeleaks

_________


Δεν πληροφορούνται ο Μακαριότατος και οι Σεβασμιότατοι τις ειδήσεις;


Αγνοούν ότι ζούμε στον αστερισμό των Wikeleaks, όπου καθημερινά πολιτικές προσωπικότητες, δημοσιογράφοι και άλλοι ισχυροί άνθρωποι της δημόσιας ζωής βρίσκονται ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι εξαιτίας της διαρροής στα ΜΜΕ διαβαθμισμένων ως άκρως απορρήτων πληροφοριών;


Πώς είναι δυνατόν να καμώνονται ότι δεν ακούν, δεν κατανοούν και δεν τους απασχολεί αυτό που απασχολεί τις κυβερνήσεις, τις πολιτικές παρατάξεις και τα σημαντικότερα ΜΜΕ της υφηλίου;


ΑΣΤΕΙΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

__________


Βάσει ποιας λογικής μπορεί να γίνει πιστευτό ότι οι κ. Παπανδρέου, Δένδιας, και Ραγκούσης έχουν αυτή τη μαγική συνταγή που θα καταστήσει άτρωτη την “κάρτα του πολίτη” σε κάθε είδους διαρροή προσωπικών δεδομένων, ενώ οι πιο ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες σήκωσαν τα χέρια ψηλά και παραδέχονται δημόσια ότι αδυνατούν να προστατεύσουν τους πολίτες της χώρας τους από τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων.


ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΕΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

_________


Για ποιο λόγο θέλει η Πολιτεία να υποβληθεί σε τεράστια έξοδα εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσεως για να επιβάλει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση αν η ηλεκτρονική κάρτα θα έχει μόνον όσα περιέχει το δελτίο ταυτότητας και όχι προσωπικά δεδομένα; Υποτίθεται ότι ο καυγάς γίνεται για να καταργηθεί η γραφειοκρατία! Πώς θα καταργηθεί όμως η γραφειοκρατία αν το μόνο που θα αλλάξει θα είναι η αντικατάσταση του σημερινού δελτίου ταυτότητας με την ηλεκτρονική κάρτα, η οπία δεν θα δίνει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα;


Δυοίν θάτερον. Είτε θα δίδει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα και γι’ αυτό θα είναι αποτελεσματική κατά της γραφειοκρατίας πλην όμως επισφαλής για τη διαρροή των δεδομένων, ή αν δεν θα έχει αυτήν την πρόσβαση τότε με κανένα τρόπο δεν θα περιορίσει τη γραφειοκρατία.


Αλλά αν όντως δεν θα περιέχει προσωπικά δεδομένα τότε τι θα αλλάξει σχετικά με τη γραφειοκρατία και γιατί η Πολιτεία θέλει να εισαγάγει ένα τόσο δαπανηρό πρόγραμμα;


Αυτά τα βασανιστικά ερωτήματα απασχολούν τους πιστούς.


Αν η Ιερά Σύνοδος δεν επιληφθεί του θέματος έγκυρα και έγκαιρα από πού άραγε θα μάθουν την αλήθεια οι πιστοί;


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


«Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»

===========


Επειδή εξακολουθεί να υπάρχει προβληματισμός και σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την αμφιλεγόμενη «Κάρτα του Πολίτη», πρέπει επιτέλους να πληροφορηθεί ό ελληνικός λαός την αλήθεια και μόνο την αλήθεια.


Κρύβεται ηλεκτρονικό φακέλλωμα, ναι ή όχι; Εισαγόμεθα στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβερνήσεως, θυσιάζοντας το θεόσδοτο δώρο της θρησκευτικής ελευθερίας; Και αν ναι, πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μια εποχή που τόσος λόγος γίνεται για τον σεβασμό και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Το θέμα είναι βασικής σημασίας για την αξιοπρέπεια και την ηθική ευαισθησία του ελληνικού λαού.


Οι γενικές και ασαφείς καθησυχάσεις είναι φυσικό να μην ικανοποιούν τον ορθόδοξο λαό μας! Επανερχόμεθα, διότι δυστυχώς οι ιλιγγιώδεις εξελίξεις της ηλεκτρονικής αντί να προστατεύουν και θωρακίζουν τον πολίτη, τον αφήνουν έκθετο στην εκμεταλλευτική μανία όχι μόνο του κάθε ανεύθυνο-υπεύθυνου, αλλά και ύποπτου.


Όμως όλοι αυτοί, που κατά καιρούς προγραμματίζουν το ηλεκτρονικό φακέλλωμα, ασφαλώς δεν αγνοούν, ότι ενεργούν κατά παράβαση των στοιχειωδών κανόνων δικαίου και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων του άνθρωπου και επομένως υπέχουν και τις ανάλογες ευθύνες. Γιατί όπως είναι γνωστό το Σύνταγμα ανάγει τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του άνθρωπου σε πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας (άρθρο 2 παρ. 1 Συντ.), προστατεύει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητος (άρθρο 5 παρ. 1 Συντ.) και διασφαλίζει την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή κάθε άτομου (άρθρο 9 παρ. 1 Συντ.). Και όπως τονίζεται από τους ειδικούς «η παράλειψη συγκροτημένης προστασίας του πολίτη από τους κινδύνους που εγκυμονεί ή χρήση ιδίως της σύγχρονης ηλεκτρονικής τεχνολογίας αντίκειται προς τις εν λόγω συνταγματικές διατάξεις». Γι' αυτό επιβάλλεται η διαμόρφωση και καθιέρωση απαραβίαστου συστήματος προστασίας των πολιτών.


Ο ορθόδοξος λαός θα περιμένει την επίσημη τοποθέτηση και ενημέρωση από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και πρέπει να αποφανθεί εγκύρως και εγκαίρως, για να μη δημιουργείται σύγχυση από ποικίλα δημοσιεύματα.



ΠΗΓΗ:


Ακτίνες,


Ζωή



1 comment:

  1. ΣΕ ΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ

    Του Βασίλη Χαραλάμπους
    ========

    Ξεπεσμός αλλιώτικος
    σε κείνη την κατάντια
    για την άλλη αγάπη
    που λογιέται αλλιώς
    δίχα το δίκιο να λογιάζει
    και τανάπαλιν
    το ίδιο πράγμα
    για το δίκιο
    που και κείνο αλλιώς λογιέται
    δίχα την αγάπη
    ποσώς να λογαριάζει.

    ReplyDelete